SLAPP FENGSELNyheter
Avtalte samleie på Snapchat

15-åring dømt for overgrep mot 11-åring

En 15 år gammel gutt fra Grenland er nå dømt for seksuelt overgrep mot ei 11 år gammel jente. På grunn av sin unge alder slipper han å sone fengselsstraff.

AV Torbjørn Tungesvik
Publisert
Oppdatert:

Overgrepet fant sted hjemme hos gutten tidligere i år. Gutten og jenta hadde hatt kontakt på det sosiale mediet Snapchat i noen uker. Der hadde de avtalt at hun skulle komme hjem til ham og at de skulle ha sex.

Avtale på Snapchat

I Nedre Telemark tingrett denne uka forklarte gutten at han trodde det var ei annen jente han kommuniserte med på Snapchat. Han trodde denne jenta var 14 år, og dermed nesten like gammel som han selv. Da jenta kom hjem til ham skjøte han at dette var ei annen jente som var yngre.

Han forklarte i retten at han tok en tenkepause, men likevel bestemte seg for å gjennomføre planen om å ha samleie.

Avslørt av moren

I tiden etterpå merket foreldrene til jenta at hun begynte å forandre atferd. Moren ble bekymret og sjekket datterens aktiviteter på sosiale medier. Der fant hun samtalene der datteren og den noe eldre gutten avtalte å ha sex. På den måten ble saken rullet opp og anmeldt til politiet.

Samleie med en 11 år gammel jente ville ha ført til minst fire års ubetinget fengsel dersom det var en mann over 18 år som var ansvarlig for det. Men i denne saken er det annerledes fordi gjerningsmannen bare var 15 år da det skjedde.

Slapp fengsel

Tingrettsdommer Knut Kolloen og hans meddommere skriver at gutten var «så ung at det etter rettens vurdering er uaktuelt å idømme ham en ubetinget fengselsstraff.»

Dommerne vurderte derfor ungdomsstraff og samfunnsstraff. Ungdomsstraff er et opplegg med svært tett oppfølging fra mange offentlige instanser, og har som hensikt å få forbryterske ungdommer inn på rett spor igjen.

Det forkastet de fordi 15-åringen i denne saken har rent rulleblad, ingen rusproblemer og tilsynelatende ingen problematferd på andre måter enn denne ene grove saken han var tiltalt for.

Fikk samfunnsstraff

Retten landet dermed på samfunnsstraff, og dømte gutten til 360 timer som han må avtjene i løpet av to år. I tillegg må han betale 80.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta. Gutten har ikke tatt stilling til om han vil anke.

– Jeg må lese dommen ordentlig og diskutere den med klienten og hans verge. Det viktigste er likevel at en så ung gutt ikke dømmes til ubetinget fengsel, sier forsvarer Andreas Nyhaug, som omtaler klienten som en mønsterungdom på alle måter unntatt overgrepet han har tilstått og blitt dømt for.

Forsiden NÅ