Gisle RoksundMagasin
KOMMENTAR: Prisen for å bli gammel

For en varme, for en omsorg, og for en godhet!

KOMMENTAR: Den som lever lengst, mister flest. Venner, omgangskrets, arbeidskamerater og familie. Det er prisen for å bli gammel.

AV
Publisert
Oppdatert:

Jeg var i sykebesøk til en av mine eldste pasienter rett før påske. Det er ikke mange igjen i familien, et par barnebarn og noen oldebarn. Resten er borte. Life is a loosing game, sang en poet en gang. Den som lever lengst, mister flest. Venner, omgangskrets, arbeidskamerater og familie. Det er prisen for å bli gammel.

Mens jeg satt og snakket med den gamle, ringte det på døra, og inn kom naboer med kaker og kaffe. Blide og interesserte naboer: – Hvordan går det med deg? Oi, er dokter’n her, vi venter og kommer tilbake om en liten stund.

Så kunne den gamle fortelle at naboene kommer flere ganger om dagen, de kommer innom for en prat, for en kopp kaffe, og for å spørre om hun trenger noe på butikken.

For en varme, for en omsorg, og for en godhet! Den lille gjenværende familien har ingen mulighet til å følge opp slik flere ganger om dagen. Hjemmesykepleien er innom for stell og for å sjekke at hun tar medisinene som hun skal. Men naboene er der for å slå av en prat, snakke om vær og vind, om livets store og små hendelser, og er helt avgjørende for at dagene blir gode. Og for at hun kan bli boende der hun aller mest ønsker å være: hjemme.

Landsmor Gro snakket i sin tid om hvor viktig nabokjerringa er. Så sant så sant. Og hun er her. Hver dag.

Og vi vet så inderlig godt at flokken er så viktig for den enkelte: familie, naboer, arbeidskamerater og andre venner. Sterke og gode relasjoner styrker og gir innhold til livet.

Kontrasten er stor til hva vi leser i en del media og på sosiale medier. Noen politikere synes nærmest å kappes i å snakke i splittende og nedsettende ordelag. Og på sosiale media og i nettdebatter florerer hatefulle ytringer. Mennesker hetses for bakgrunn og meninger.

Saken fortsetter under annonsen.

Jeg er usikker på om de forstår hva de gjør og hva de bidrar til. Uenighet er selvsagt og greit. Ulike interesser likedan. Politikk handler om å arbeide for det en mener er rett. Etter krigen har vi bygget en velferdsstat basert på likeverd og solidaritet. Det handler om å ta vare på hverandre, spesielt de som ikke har det så greit.

Vi har som nasjon i lang tid i det store og hele hatt et samlet prosjekt: trygghet og velferd for alle. Så ser selvfølgelig verden ulik ut fra Kirkenes og fra Frogner. Prioriteringer og argumenter vil være forskjellige. Sånn skal det være. Men trygghet og samhold er særdeles viktig lim i samfunnet vårt og i livene våre.

I en verden med økende forskjeller settes disse verdiene på strekk. Vi ser framvekst av ekstremistiske krefter i flere land i Europa. Det er farlige krefter. Vi må ikke puste glør på dem. Vi må ikke la dem dominere debattene.

Ord er magi og kan være samlende og forstående, eller dynamitt og ødeleggende. Vi får håpe at politikerne har fått slappe av i påsken og i tida framover vil drive konstruktiv politisk diskusjon, og ikke destruktiv og splittende retorikk. Politiske ledere på alle sider må se sitt ansvar.

Tilbake hos den gamle var jeg ferdig med besøket. Jeg hadde gjort mine vurderinger, og vi var enige om hva vi skulle gjøre videre. På gangen sto to naboer med kaffekanne og kaker. De bød også meg inn på kaffe, men jeg måtte dessverre videre til en annen gammel.

Så godt med samhold. Det er verdier å ta vare på. God helg!

Gisle Roksund, fastlege, spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin

Les også

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ